3 enkla rensningstips

Pappershögar, hyllor till bredden fyllda med böcker, utspridda tidningshögar, överfyllda garderober, klädhögar överallt…

Varför inte inleda veckan med att börja rensa lite? Jag rensade mitt kylskåp nyligen, och vad skönt det kändes! Och inte alls så jobbigt.

Inom feng shui kallar man det Space Clearing – att rena energier i olika rum. ”Alla former av röra och överflödiga saker utgör ett hinder för att energin ska kunna strömma jämnt och fint i ett rum. Det i sin tur skapar stagnation och/eller förvirring hos människorna som bor där”. Så skriver Karen Kingston i boken Rensa i röran med feng shui.

Hur och var ska man börja då? Här är tre enkla men effektiva rensningstips som du kan sätta igång med direkt!

1. Börja med ETT område och gör det till en ”belamringsfri zon”. Det kan vara köksbordet, ett skrivbord eller den plats som känns mest akut. Välj bara en plats och rensa den från allt som inte ska vara där. När du har en belamringsfri zon – gör det till en regel att inget får finnas eller placeras på den här platsen som inte hör hit. Så småningom expanderar du den här zonen till att slutligen omfatta hela ditt hem. Och låt inte den här processen bli stressfull – låt den få ta lite tid!

2. Visualisera rummet du ska rensa. Se framför dig hur du vill att det ska se ut när du är klar. Vilka är de viktigaste möblerna? Vad hör inte hit? Vad finns på golvet (ledtråd: bara möbler och mattor hör hemma här, möjligtvis en lykta…) och vad finns på andra ställen i rummet? Visualisera ett slutresultat och gör dig av med resten!

3. Skapa en ”kanske”-låda. Vad ska bort och vad ska stanna? Något kanske du inte behöver just nu, men du står inte ut med tanken på att sälja eller ge bort det. Lägg det i en kanske-låda på vinden eller i källaren. Gå igenom lådan någon gång per år. Se då vad du vill behålla, och vad du vill göra dig av med. Kanske märker du att du kan dumpa hela lådan…

Lycka till! Fler tips kommer nästa vecka…

By clearing out the clutter, Vicki turned her garage into a summer time space they call the Beach House that comes complete with a loft for sleepovers. (Photo by Tracy Shumate).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *