Att välja.

Någon som kommer ihåg den där TV-reklamen om kattmat – ”När katten själv får välja”… den kanske går fortfarande? När jag jobbade på Svalan skämtade vi om att eftersom vi var den enda bokklubben som ringde upp våra kunder och de fick själva välja vilka böcker de ville ha (till skillnad från andra bokklubbar där man bara får böcker hemskickade om man glömmer att avbeställa), så kunde vi ha sloganen ”När tanten själv får välja”. Vi använde den aldrig…

Det finns så mycket val att göra, hela tiden, och ibland kan det vara skönt att slippa välja. Men en sak kan man och ska man välja. Sitt förhållningssätt. Välja hur man reagerar på olika saker och i olika situationer, så långt det är möjligt. Jag läser boken Att välja glädje av Kaj Pollak och jag lär mig mycket! Han skriver bland annat:

Einstein sa: En fråga vi alla har att ta ställning till är huruvida Universum är en fientlig plats eller en fredlig plats. Det valet är mitt. Universum är som det är. Omständigheterna är just nu som de är. Hur jag väljer att reagera på omständigheterna – det valet är mitt. Väljer jag att vara offer eller väljer jag att se möjligheter, dvs vara skapare.

Varje tanke jag har om verkligheten skapar antingen glädje, inspiration, nyfikenhet och balans i mig, dvs lycka. Eller någon form av störning, irritation, oro och försvagning, dvs olycka.

Exempel: Någon har tagit sista kaffet och inte köpt nytt. Jag blir tokig. Jag VÄLJER att göra mig själv tokig… eller inte…

Välj att se glaset som halvfullt, så ofta det går! Eller som Bob Hansson skriver – varken halvtomt eller halvfullt, utan bara helt perfekt (eller minsann så gott som fullt…).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *