Bockholmen, rabarbersaft och iste

Jag och J tog en middag på Bockholmen – så gott och så härlig utsikt. Sista kvällen innan vi hämtar tjejerna från deras 4-dagars gympaläger. Alltid lika kul att komma dit på avslutning och få se olika uppvisningsdanser och volter.

Ikväll gör jag rabarbersaft av all rabarber i rabatten utanför växthuset. Men kom på när jag hällde på citronsyran över den skivade rabarbern och citronerna att det här kanske inte är så bra. Läste nyligen att just citronsyra, E330, kan förvärra allergier – och både Estelle och Bianca är ju allergiska mot diverse saker. Jag bestämde för några månader sedan att vi skulle utesluta allt som innehåller E330 vilket är väldigt mycket. Och nu går jag och GÖR något med E330. Jag får göra fina flaskor med saften och ge bort till folk som inte är allergiska. Så får vi ta bara en liten flaska och suga på här hemma. Bättre då med isteet jag gjorde häromkvällen. Receptet fick jag från Cranberry Corner – deras eget tranbärsiste – fantastiskt gott varma sommardagar:

VÅRT EGET ISTE MED ROOIBOS TRANBÄR

1,5  liter vatten vatten
1/2 dl vitt socker
3 msk ca Rooibos tranbärste
0,75 dl koncentrerad tranbärsjuice

Koka upp vatten och slå i en kanna med rooibostet, om du inte har vårt Rooibos tranbärste kan du lägga i några torkade tranbär också. Låt tet dra ordentligt, rooibos blir inte beskt som grönt och svart te och ibland låter vi tet svalna med tranbärstet i. Vi brukar tillsätta sockret efter att tet svalnat eftersom rooibostet har en egen sötma. Då gör vi en sockerlag (rör ut sockret i lite hett vatten tills det löst sig helt och blanda i tet till önskad sötma), annars kan du blanda i det i det heta vattnet från början.  Rör i den koncentrerade tranbärsjuicen och kyl. Servera med is.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *