Den bästa julklappen

Jag har fått den allra, allra bästa julklappen. För ett par veckor sedan var jag på en vanlig mammografiundersökning. Inte så roligt, men jag har alltid gått sen jag började bli kallad för några år sedan, även om jag läst om flera studier som motsäger effekten av mammografi. Och så i fredags damp det ned ett brev från Danderyds Sjukhus. Jag kom då på att det måste vara  det vanliga beskedet att allt är som det ska. Men jag fick en konstig känsla precis när jag sprättade kuvertet. Och min känsla stämde, det var inte det vanliga beskedet. Istället stod det att bilderna som togs vid undersökningen inte var tillräckliga för en säker bedömning. Jag kallnade. Ett återbesök var inbokat torsdagen därpå. Gud, tänkte jag, det här är inte sant. Jag har faktiskt aldrig oroat mig för bröstcancer, vet inte riktigt varför. Jag har vänner som är helt nojiga, men så har jag aldrig känt. Nu kändes det däremot som att jag fick mitt straff. Och som vanligt när något ”ovanligt” händer började jag googla. Maniskt. Och hittade en massa information (som till exempel att 3-5% får en återkallelse och av dessa är ca 5 av 6 falskt alarm). Som både lugnade och gjorde mig superstressad. Dvs totalförvirrad. Direkt på måndagen ringde jag och sa att jag inte kan vänta till torsdag, jag måste få en tidigare tid.

Så fick jag en ny tid. Idag. Jag var där, och en för länge sedan pensionerad läkare hittade på ultraljudet, vad han i förväg också trodde, en helt ofarlig cysta. Han blev min ängel idag, och jag har aldrig känt så mycket när någon sagt God Jul som när han gjorde det idag. Men tusen tankar hann komma under de fem evighetslånga dagarna när jag gått och väntat på vidare besked. Tala om att det är svårt att leva i nuet då. Men samtidigt lätt på något konstigt sätt. Och även om vad som helst kan hända när som helst så känner man en sån glädje att få reda på att allt är som det ska när en ovisshet har gnagt under dagar. Total tacksamhet!

4 thoughts on “Den bästa julklappen”

  1. Härliga nyheter! Min knöl i brösten för 20 år sedan var bara en fett knöl – men innan jag fick besked hann jag tänka många tankar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *