Ditt kompetenta barn

Tänkte ha lite föräldratema den här veckan. Eftersom båda mina barn är borta på gympaläger kanske jag kan få lite distans till föräldrarollen och fundera över hur man blir en bättre förälder!?

Jag läser om (=läser igen) Jesper Juuls bok Ditt kompetenta barn, och hänförs över alla fällor föräldrarollen har men där många är relativt lätta att undvika! Jag tar bara upp ett par saker här, men rekommenderar starkt alla som har barn (i alla åldrar!) att läsa ur boken då och då för att bli påminda om curlingfällor mm. Ju tidigare desto bättre…

Jesper Juul talar mycket om det personliga och sociala ansvaret, både hos föräldrar och barn.

Det sociala ansvaret: Barn behöver känna sig som en värdefull del av familjen och få göra saker som gör att de känner att de hjälper föräldrarna, inte bli tilldelade plikter som bara är tänkta att ”vara bra” för barnens utveckling. Skillnaden kanske inte verkar så stor, men den är enorm. Skillnaden ligger i att känna sig som en värdefull person i relation till sina föräldrar eller att känna sig som ett objekt för föräldrarnas väl genomtänkta uppfostran. Det senare bidrar knappast någonsin till att man känner sig värdefull. (läs mer på sidan 162 och framåt i boken)

Det personliga ansvaret: ansvar eller service? Föräldrar som vuxit upp i familjer med föräldrar som bestämde allt kan känna att de vill ge sina barn en uppväxt där de mer ser till vad de tror vara sina barns behov. Därför vill de ge barnen det de har mest lust med, så ofta som möjligt. I föräldrarnas iver att vara omsorgsfulla och icke-auktoritära försummar de då sina egna behov och sin egen integritet och som följd får barnen därför aldrig en personlig motpart, vilket gör att barnen känner sig väldigt ensamma. Effekten blir en av de mest explosiva och destruktiva blandningar som kan uppstå mellan barn och föräldrar. Barnets slutsats: När mina föräldrar vill ge mig allt och jag ändå hela tiden saknar något, så måste det vara mig det är fel på. Och föräldrarna: Vi ger dem allt och ändå är de inte nöjda. Det måste vara vi som är dåliga föräldrar. Lösningen är att barnet måste få möta föräldern som en människa av kött och blod med egna behov och gränser och inte som en service-instans som bara finns där för barnet! Läs mer på sidan 155 och framåt i boken.

 

Om du som förälder inte redan har boken – skaffa den – tror att den kan hjälpa många familjer på många sätt!

2 thoughts on “Ditt kompetenta barn”

  1. Den boken måste jag nog ha… Så lätt det där, att försumma sina egna behov, i all välmening.. Är jätteglad att jag äntligen tar mig tid att läsa din blogg ;-) mycket tänkvärt och otroligt vackra bilder

    1. Tack Anette! Ja, boken är suverän, och det är så lätt att plocka upp sånt som känns aktuellt för en själv i den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *