Drömmen om Toscana

Om någon är på väg till Toscana för att uppleva en tidigare vår än här hemma vill jag dela med mig av några guldkorn. Det finns så mycket att uppleva i Toscana men jag fokuserar här på charmiga Greve in Chianti som ligger ett par mil söder om Florens. Hit tar man sig via väg 222, som också kallas ” Chiantigiana”, och som sägs vara en av världens vackraste vägar som går mellan Florens och Sienna. Väl framme i Greve måste man bara besöka den omtalade charkuteributiken Macelleria Falorni och ta en kaffe på något av av de charmiga caféerna runt torget! I närheten av Greve finns flera vackra små byar att upptäcka, till exempel Panzano och Radda in Chianti.

En vingård man inte får missa är Vignamaggio. Det var här Mona Lisa satt modell för Leonardo da Vinci och filmen Much Ado about nothing (Mycket väsen för ingenting) spelades in. Vi bokade en guidad visning av gården med efterföljande vinprovning samt lunch och den var outstanding. Boka i förväg!

Strax utanför Greve finns en svenskägd vingård, Terreno, sedan många år i familjen Ruhnes regi där vinodlingarna går tillbaka mer än 2 000 år. Genast undrar jag – hur blir man svensk vingårdsägare i Italien? Jag köpte boken om Villa Terreno när jag var där, Drömmen om Toscana, och i den finns svaret tillsammans med många härliga recept och berättelser om gården och omgivningarna. ”Till nyfriterade zucchiniblommor och panerade lammkotletter berättar Mats och Birgitta om en stor rättslig strid med Jan Stenbeck i slutet av 1980-talet. Det var tufft för hela familjen och drog ut på tiden. – Vi behövde en riktig morot, så vi bestämde att om vi vinner, så köper vi en vingård!” Och så blev det.”

En absolut favoritrestaurang nås via ringlande vägar genom vinodlingarna upp ovanför Greve och heter Il Ristoro di Lamole. Restaurangen är ganska enkel och anspråkslös men maten, läget och utsikten slår det mesta i närheten. Inte bara i närheten förresten…

Jag ordnade en konferens i Florens för ett par år sedan och vi gjorde då en dagsutflykt till dessa ställen;

På förmiddagen åkte vi i hyrd buss längs den vackra vägen mot Greve. Där besökte vi charkbutiken och åt sedan lunch på torget. Därefter besökte vi Terreno och fick en svensk guidad visning med efterföljande vinprovning. Vi åkte sedan vidare till Panzano där vi stannade och promenerade runt i byn och tog en kaffe. På vägen till Lamole stannade vi på Vigna Maggio för en guidad visning och vinprovning. Sedan vidare upp till Lamole där vi intog en helt ljuvlig middag i solnedgången på terrassen. Sedan tillbaka till Florens på kvällen. En perfekt dagsutflykt!

Vignamaggio
Il Risto di Lamole

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *