Fransk fredag

Jag skjutsade min dotter till franskan i morse och hon tränade på läxan i bilen. Jag blir så glad att hon valt franska som andra språk. Och jag har verkligen försökt att inte påverka hennes val… Jag är snudd på Frankrike-fanatiker och åker gärna dit så ofta jag kan. Men samtidigt som jag älskar språket och att resa dit, så är det ändå något speciellt med fransmännen, en viss avmätt arrogans upplever man inte alltför sällan… När jag bodde och pluggade i Monaco ett år reflekterade jag ofta över fransmännens bemötande – tilltalade jag någon på franska svarade denne ofta på engelska (typ, din franska är inte så bra så det är nog bättre om vi tar det här på engelska) och när jag pratade engelska fick jag svaret på franska (typ, i det här landet är det franska som gäller…). Men sånt får man bortse från om man är frankofil.

Jag föreslog för Estelle där i bilen i morse att vi måste se Jean de Florette, en av de absolut bästa franska filmer som gjorts enligt mig, men där fick jag inte med henne. – Nej mamma, inte en fransk film till! Jag och en väninna drog nämligen med våra döttrar på filmen La Potiche för ett par månader sedan och sa att här tjejer, ska ni få se en härlig fransk komedi. Den handlade mest om fackföreningsrörelsen i Frankrike och hade gamlingarna men ack så bra skådisarna Gerard Depardieu och Catherine Deneuve i huvudrollerna så tyvärr var det bara vi franskälskande mammor som uppskattade filmen.

Här en bild från en resa till en av mina favoritbyar på franska rivieran, Eze Village, och det underbara La Chèvre d’Or. Värt att bara ta en kaffe här om man har vägarna förbi, och det är värt de ca 100 kr en kopp kostar. Vid riktigt klara dagar kan man se ända till Korsika sägs det.

Och fransk musik. Bara att höra språket sjungas…. här lite fredagsmusik med Carla Bruni.

2 thoughts on “Fransk fredag”

  1. I sommar ska jag ta mig till Eze village! Är det inte värt pengarna skickar jag räkningen till dig!:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *