Happy family

Efter att tidigare i sommar ha läst Ditt kompetenta barn igen läser jag nu för första gången Din kompetenta familj av Jesper Juul. Och den är så bra, Jesper Juul är så bra. Fast man pendlar mellan att känna hjälp, vad mycket jag/vi har tänkt/gjort fel hittills och ja, mycket har vi gjort rätt också! Allt han skriver känns så rätt och självklart och man vill bara missionera ut det han skriver!

Kärnan i boken är att det är föräldrarnas inbördes relation och samspel som styr den gemensamma energin i familjen. Och båda föräldrarnas egna ansvar för den gemensamma energin. Jesper ger ett exempel: ”Tänk dig att jag ofta frågar min fru sådant som: Vad har du lust till? Vad vill du helst? Vad tycker du? Detta låter ju i förstone gulligt, hänsynsfullt och ridderligt. Men det innebär en gåva till henne endast om jag samtidigt gör klart för mig själv och henne vad jag själv vill och tycker. Om jag inte gör det, skjuter jag bara över ansvaret för vår situation på henne genom att låtsas vara den hänsynsfulla kavaljeren… Denna kärleksfulla omsorg kan bara skänkas till den andra om den har sin grund i mitt aktiva ansvar för mig själv. Om den inte har det är den inte en gåva till den andra, utan ett skuldebrev som senare kommer att dyka upp med krav om inlösen i form av att den andra ska göra något för mig som han eller hon inte har lust till.”

Ett annat exempel ur boken är det här grundläggande med maten. Att man känner sig som en duktig förälder om man får sina barn att äta ”rätt” och att äta upp… Se istället till att skapa en bra atmosfär kring maten och låt barnen få en sund och lustfylld inställning till mat! Och bara en sån sak som att servera barnen mindre portioner, så slipper man slänga så mycket mat också.

”Ta det lugnt! Njut av maten, varandra och barnen. Bättre uppfostran finns inte.”

En massa andra vettiga saker står det också i boken för att få en lycklig familj och rusta barnen för ett lyckligt liv. Läs den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *