Kliv ur komfortzonen

Eftersom många ofta lever så tajt inom sin bekvämlighetszon utan att ens tänka på det, funderar man kanske inte ens på ATT kliva utanför den. Därför är det intressant att med små, små steg börja vidga sin zon. Det är då det börjar hända saker… och man kan börja växa!

Det kan handla om allt ifrån att söka ett nytt jobb, boka en lunch med någon man knappt känner men gärna skulle vilja lära känna lite närmare, till en sån enkel sak som att ställa vad man själv tror kanske är ”dumma” frågor. Det här är ju så klart olika för alla. Men det handlar ofta om att våga släppa kontrollen lite, att inte vara rädd för att göra bort sig och att inte bry sig så mycket om det blir lite fel.

Ett enkelt exempel från bara häromdagen; Estelle som går i sexan var med på en EQ-övning i klassen. Eleverna skulle säga tre bra egenskaper om sig själva. En elev sa då lyhörd, empatisk och lojal. Estelle räckte upp handen och frågade vad lyhörd betydde varpå EQ-läraren svarade, vet du inte det? Då kanske man kan bli avskräckt att ställa fler frågor men Estelle ställde raskt nästa fråga – vad betyder lojal? Men Estelle, vet du verkligen inte det? svarade EQ-läraren irriterat. Efter övningen kom det fram några elever till Estelle och sa att de inte heller hade vetat exakt vad orden betydde. Om detta berodde på omtänksamhet mot Estelle eller att de inte hann ställa frågorna innan henne eller att de inte vågade ställa frågorna vet jag inte. Men, det är så lätt att vissa personer (EQ-läraren i detta fall) förminskar andra genom sitt beteende och därmed kanske bidrar till att göra människors (barns!) komfortzoner väldigt snäva och begränsade.

Gör små (eller stora) saker som vidgar DIN komfortzon! Ställ dig alltid frågan när du tvekar om du ska göra något du inte vanligtvis gör: Vad är det värsta som kan hända? Och bedöm situationen utifrån det…

3 thoughts on “Kliv ur komfortzonen”

  1. Modiga Estelle! ”Det är bättre att fråga och verka dum än att inte fråga och förbli dum”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *