Lust att lära…

Visst är det roligt att lära sig nya saker! Titta bara på barn som tar till sig nya kunskaper och färdigheter. Jag var på Enebybergsgymnasternas vårshow igår där Estelle och Bianca ingår i en tävlingstrupp och nu befinner sig på den ”högsta nivån” inom föreningen. På showen var alla gymnaster samlade, från de allra minsta nya små gymnaster upp till tävlingstrupperna, och man har svårt att förstå hur våra tjejer tagit sig från de där första kullerbyttorna till elitnivå. (Och ja, nässelsoppan var en hit, Estelle vann handstandstävlingen, Bianca kom tvåa och båda var jättenöjda med alla sina varv och volterSmile)

Senaste Helgens citat av Albert Einstein säger det mesta om ens egna inlärningsmöjligheter. Med ödmjukhet och passionerad nyfikenhet kommer man så mycket längre i sitt lärande och allt blir så mycket roligare. Att man VILL fortsätta lära sig. Att aldrig känna sig fullärd. Så tråkigt det skulle vara att känna sig ”fullärd”. Då är man ju så att säga klar…

Jag fick en aha-upplevelse om detta inom yogan för ett par år sedan. Jag hade en yogalärare, Sofia, som jag hade yogat för ett par år och jag skulle starta upp en yogagrupp här i Danderyd med Sofia som instruktör. För att fylla gruppen fick jag lov att ta in både nybörjare och sådana som tidigare yogat. Jag kom på mig själv med att tänka att jag som hållit på ett tag nu skulle få lov att hamna på en ”lägre nivå” på grund av dessa ”nybörjare”. Vilket feltänk! Jag insåg det ganska snart och tänkte istället att det här är ju ett perfekt sätt för mig att få gå igenom grunderna igen. Gör jag rätt genom hela solhälsning A? Missade jag något grundläggande väsentligt när JAG var helt ny? Med erfarenheter inom ett visst område kan man ta till sig nya saker så mycket lättare, på alla plan.

Nyckeln är att (våga) se sig själv som nybörjare. Även inom områden som man vet att man behärskar väl. Det gör det lättare att bryta invanda mönster och att se saker med nya ögon. Man blir helt enkelt mer mottaglig för nya spännande lärdomar. Och man kanske till och med kan få ta del av lite nybörjartur…

På min keramikkurs var det någon som hade fått berättat för sig: Att bli ”fullärd” inom drejning tar på heltid ca 4 år – sedan tar det resten av livet att lära sig om glasyrer. Bara en sån sak.

Source: pinterest.com via Elle on Pinterest

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *