Ny matta

Äntligen! Vår nya matta från Walles & Walles har kommit.

För fyra eller var det kanske fem år sedan så brann det i det här rummet. Och vår fina matta här blev svedd i kanterna. Som tur var hann elden bara sprida sig runt fönstret och lite grann ner på golvet. Mattan vi hade här var också väldigt opraktisk – alldeles för ljus där allt som spilldes syntes och var omöjligt att få bort. Det har tagit några år att hitta en ny. Men, nu är den här och den blev bra!

Vad som hände när det brann? Det var fyra dagar innan julafton. Vi var på middag hos några vänner ett par kvarter bort. Någon fick tag på oss där via någon av våra mobiler och sa att det brann hemma hos oss och att polis och brandkår var där. Vi kastade oss hem och då var branden släckt. Av vår fantastiska granne Göran. Han hade åkt förbi vårt hus med sin dotter som sett att det slog upp ljuslågor innanför vårt fönster och hennes första tanke hade varit att vi kanske hade skaffat någon ny inredningsdetalj inför julen som gav ett så starkt sken… men sen såg de. Göran rusade tillbaka till sitt hus, hämtade brandsläckare, sprang tillbaka till vårt hus, krossande fönstret och lyckades släcka elden. Polis och brandkår hade kommit en bra stund senare. Vet inte hur mycket av vårt trähus från 30-talet som funnits kvar om inte Göran agerat som han gjorde… Vi är honom och hans dotter evigt tacksamma!

Katterna hade gömt sig längst ned i huset när brandlarmet gick och verkade chockade när vi hittade dem där. Och allt var verkligen chockartat – även om inte mycket förstördes utöver fönstret, väggen intill och lite av mattan, så insåg man hur det hade kunnat gå.

Vad som startat branden? På eftermiddagen hade jag hållit på och fixat i matrummet medan Estelle och hennes kompis suttit och ritat av fönstret med juldekorationer bland annat bestående av en silverbricka med fyra blockljus. På kuddmossa. Jag såg att de tre första ljusen inte brunnit så att det blev en fin jämn linje mellan de fyra ljusen. Så för att få till den där perfekta linjen tände jag bara det andra ljuset på eftermiddagen. Och glömde att släcka det… Sedan dess använder jag aldrig ljus och mossa ihop igen. En bra reminder nu inför stundande adventstider: Glöm inte att släcka ljusen! Och ha helst inga ljus tända över huvud taget nära något som kan börja brinna… It’s not worth it.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *