Villefranche & Villa Kerylos

Villefranche-sur-Mer

Under vistelsen i Saint Jean Cap Ferrat hann vi självkart med att besöka både Villefranche och Villa Kerylos! Och Villa Ephrussi de Rothschild, som jag skriver om i nästa inlägg :)

På ena sidan av Cap Ferrat ligger Villefranche-sur-Mer, en charmig liten stad med pastellfärgade hus. Vi åt middag här sista kvällen på en restaurang vid kajen som var en total kontrast lägesmässigt mot kvällen innan då vi satt högst uppe i bergen ovanför i Eze Village. Jag har tidigare alltid älskat Villefranche, men jag vet inte, den här gången upplevde jag staden som lite väl turistig. Det kan bero på att restaurangerna längs kajen lätt upplevs så. Det var ju också här den gamla filmen Rivierans Guldgossar till stor del spelades in. Sökte efter den på bl a Netflix när vi kom hem så att tjejerna skulle få se den, men den fanns ingenstans. Synd. Ska leta vidare när höstvindarna börjar vina…

På andra sidan Cap Ferrat, mot Monaco-sidan, ligger Beaulieu-sur-Mer, där vi för övrigt spenderade sista dygnet på vår bröllopsresa på smakfulla La Réserve de Beaulieu. Märkligt nog stod nu flera stora gamla hotell tomma här och höll på att förfalla. Ett gyllene tillfälle att köpa och renovera upp ett till dess forna glans :).

I Beaulieu ligger också vackra Villa Kerylos – en grekiskinspirerad villa som reser sig ståtligt vid vattnet på en udde. Villan byggdes i början av förra sekelskiftet av den franske arkeologen Theodore Reinach och hans hustru Fanny Kann. Fanny var kusin med Maurice Ephrussi och skapandet av Villa Kerylos inspirerade hans hustru, baronessan Béatrice de Rothschild, att bygga Villa Ephrussi de Rothschild alldeles intill på Cap Ferrat…

Villa Kerylos är full av vackra mosaiker och trämaterial och influenserna till inredningen och materialvalen kom även från Rom, Pompeji och Egypten. Det tog sex år att färdigställa villan och här bodde sedan familjen och sedan även barnen fram till 1967 då villan blev klassad som ett historiskt monument. Namnet Kerylos är det grekiska namnet på en havsfågel som ansågs vara ett gott omen inom den grekiska mytologin. Att besöka villan idag är som att komma till ett annat land, en annan tid, ett annat liv. Jag kommer ihåg när vi besökte villan när Estelle bara var tre år. Hon var så otroligt intresserad av vilka som en gång bott här, på ett nästan överdrivet sätt. Själarna lever väl kvar… och frågan är om de även gör det på Villa Ephrussi de Rothschild?

IMG_6019

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *